Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο Πόρος κατοικήθηκε από την εποχή του Χαλκού. Οι τάφοι του νησιού χρονολογούνται στη Μυκηναϊκή εποχή και κατασκευάστηκαν 1000 Π.Χ. περίπου.
Το νησί του Πόρου είναι ένα μικρό, ηφαιστειογενές νησί με μεγάλη ομορφιά και πλούσια βλάστηση. Στη βόρεια, ανατολική και δυτική πλευρά του Πόρου η βλάστηση είναι χαμηλή, ενώ μεγάλες εκτάσεις Πεύκου βρίσκονται στο νότιο και κεντρικό κομμάτι του νησιού. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και είναι ένα δημοφιλές θέρετρο για τους Έλληνες και τους ξένους. Πολλοί Αθηναίοι έχουν εδώ τα καλοκαιρινά σπίτια τους, τo οποίο μπορεί να παρατηρηθεί πιο έντονα κατά τη θερινή περίοδο τα Σαββατοκύριακα.

Το όνομα του νησιού σημαίνει στενό. Διαχωρίζεται από τη χερσόνησο της Πελοποννήσου και τη γραφική πόλη του Γαλατά με κανάλι 370 μέτρων. Θεωρείται ένα πολύ ρομαντικό μέρος, αλλά είναι επίσης ιδανικό για οικογένειες ή πεζούς ταξιδιώτες. Το νησί του Πόρου είναι ένα πολύ πράσινο νησί. Ενώ το πλοίο προσεγγίζει μπορείτε να θαυμάσετε τα πεύκα που καλύπτουν τους μικρούς λόφους και τις παραλίες. Η πόλη του Πόρου βρίσκεται στη μικρή χερσόνησο της Σφερίας, κυρίως στο μικρό λόφο με θέα στο λιμάνι. Προς το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο θα βρείτε μαρίνες για σκάφη και σκάφη.

Ο Θεός Ποσειδώνας λατρευόταν ιδιαίτερα στο νησί. Αυτό ονομαζόταν Καλαβρία κατά την Ελληνική Αρχαιότητα. Ένας αρχαίος Μύθος λέει ότι ο Ποσειδώνας έδωσε ως ανταλλαγή για τον Πόρο, τους Δελφούς με τον Απόλλωνα. Επειδή το νησί ανήκε αρχικά στον θεό του Ήλιου.
Αρκετές ανασκαφές δείχνουν ότι το νησί κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και κατά τη διάρκεια των Μυκηναϊκών χρόνων. Ο Πόρος είχε μια περίοδο αιχμής τον 6ο-5ο αιώνα Π.Χ. Ιδιαίτερα όταν ο ναός του Ποσειδώνα έγινε ο κύριος τόπος λατρείας κατά τη διάρκεια των χρόνων της Ένωσης Καλαβρίας. Η ένωση των Καλαβρίων ήταν μια ένωση μεταξύ της Αθήνας, του Ναυπλίου, της Αίγινας και άλλων πόλεων της εποχής εκείνης. Λόγω της εγγύτητάς του προς την ηπειρωτική χώρα, ο Πόρος είχε εμπορικές και πολιτικές σχέσεις τόσο με την Αθήνα όσο και με την Πελοπόννησο. Ο Δημοσθένης, ο ρήτορας, αυτοκτόνησε στον Πόρο σύμφωνα με την παράδοση.

Ο Πόρος είχε πολλούς ξένους ηγέτες στην ιστορία του. Λόγω της υπεροχής της Ύδρας κατά τον 18ο αιώνα, το νησί του Πόρου ήταν αρκετά ξεπερασμένο. Παρ ‘όλα αυτά, το νησί συνέβαλε στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας που ξεκίνησε το 1821. Στο νησί του Πόρου επιβεβαίωσαν τα πρώτα σύνορα της Ελλάδας σε συνάντηση του Πρώτου Έλληνα κυβερνήτη Καποδίστρια με τους πρεσβευτές της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας το 1828. Μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία , η Πρώτη Ναυτική Βάση και τα Ναυπηγεία της Ελλάδας ιδρύθηκαν στον Πόρο, καθώς και η πρώτη Σχολή Ναυτικών. Το διάσημο Πολεμικό Πλοίο Αβέρωφ ήταν αγκυροβολημένο στο Πόρο μέχρι πρόσφατα, τώρα το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στο Φάληρο.

Τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα από τον 6ο αιώνα Π.Χ. και η Μονή Ζωοδόχου Πηγής είναι τα δύο σημαντικά αξιοθέατα στον Πόρο. Υπάρχουν επίσης πολλά παλιά, ενδιαφέροντα κτίρια στην πόλη του Πόρου. Το καμπαναριό προσφέρει εκπληκτική θέα και είναι ωραίο να περπατήσετε σε αυτό το μέρος του νησιού του Πόρου.