“Η Αίγινα ήταν αντίπαλος της Αθήνας, η μεγάλη θαλασσινή δύναμη στην αρχαιότητα. Κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν, ως ανεξάρτητη εξουσία, ήταν η πρώτη πόλη του δυτικού κόσμου που έκοβε νομίσματα ”
Το νησί της Αίγινας είναι ένα από τα νησιά του Σαρωνικού Κόλπου, μόλις 27χλμ. Από την Αθήνα. Το νησί της Αίγινας, μαζί με τις υπεράκτιες νησίδες, περιλαμβάνει τον Δήμο Αίγινας του νομού Πειραιά, μέρος της Περιφέρειας Αττικής. Η πρωτεύουσα είναι η πόλη της Αίγινας που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού.
Ως αποτέλεσμα της εγγύτητάς της προς την Αθήνα, είναι μια δημοφιλής γρήγορη απόδραση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και αρκετοί Αθηναίοι κατέχουν δεύτερη κατοικία στο νησί.
Αποκτήστε μια μοναδική ευκαιρία να δείτε το νησί της Αίγινας μόνοι σας στην πιο αγαπημένη μας Μονοήμερη Κρουαζιέρα στα νησιά Αίγινα, Πόρο και Ύδρα.
Οι κάτοικοι της Αίγινας ασχολούνταν πάντοτε με τη θάλασσα: είτε ως ψαράδες, ιστιοπλόοι είτε ως ναυπηγοί. Ορισμένοι είναι επίσης αγρότες και καλλιεργούν ελιές, φιστίκια και φρούτα. Η πόλη της Αίγινας έχει πολλά αξιοθέατα. Πρώτα απ ‘όλα, κάνετε μια βόλτα στην πόλη της Αίγινας με ένα άλογο. Είναι μια ωραία εμπειρία και ένας καλός τρόπος να απολαύσετε τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας του νησιού. Πολλά ενδιαφέροντα κτήρια και νεοκλασικά σπίτια μπορείτε να δείτε στην πόλη της Αίγινας. Ανάμεσά τους είναι το πρώτο κτίριο της Ελληνικής Κυβέρνησης, το Ορφανοτροφείο που ίδρυσε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αίγινα ήταν κάποτε μια όμορφη πριγκίπισσα την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας. Για να είναι μόνος μαζί της, την πήρε σε αυτό το ακατοίκητο νησί. Την ίδια περίοδο απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό, ο οποίος έγινε ο πρώτος βασιλιάς. Όπως αναφέρθηκε, η Αίγινα κατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή, όπως φαίνεται από τα ευρήματα της Κολώνας, κοντά στην πόλη της Αίγινας, η οποία χρονολογείται γύρω στο 3000 π.Χ. Αργότερα, οι Μίνωες ήρθαν στο νησί, ακολουθούμενοι από τους Αχαιούς και τους Δωριείς.
Στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., η Αίγινα άρχισε να αναπτύσσει το εμπόριο της. Επίσης, εμφανίστηκε ταυτόχρονα ως ισχυρή ναυτική δύναμη. Τα πλοία μετέφεραν τα προϊόντα του νησιού, κυρίως κεραμικά, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το νησί της Αίγινας έφθασε στο ζενίθ της ανάπτυξης του κατά τον 6ο αιώνα π.Χ., όταν, ως ανεξάρτητη δύναμη, ήταν η Πρώτη Πόλη του Δυτικού Κόσμου με νομίσματα νομισματοκοπείου. Παρά το γεγονός ότι η Αίγινα ήταν αντίπαλος της Αθήνας, βοήθησε τους Αθηναίους στη νίκη τους εναντίον του περσικού στόλου στη ναυτική μάχη της Σαλαμίνας.
Οι Αθηναίοι, που δεν το είχαν ποτέ εμπιστευτεί, κατέλαβαν τελικά την Αίγινα στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. Η μεταγενέστερη ιστορία του νησιού ακολουθεί περίπου την ίδια πορεία με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το νησί της Αίγινας συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα κατά των Τούρκων το 1821. Επιπλέον, η Αίγινα ήταν η έδρα της Πρώτης Ελληνικής κυβέρνησης, υπό τον Πρώτο Διοικητή Καποδίστρια, προτού διαδραματίσει το ρόλο του από το Ναύπλιο.
Λόγω της σημαντικής θέσης της στην αρχαιότητα, υπάρχουν ακόμα πολλά αρχαία αξιοθέατα για να δείτε. Το πιο γνωστό είναι ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας από τον 6ο αιώνα π.Χ. Περιτριγυρισμένος από πεύκα, σε μια κορυφή λόφου πάνω από την πόλη της Αγίας Μαρίνας. Ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας είναι δωρικός ναός, χτισμένος γύρω στο 490 π.Χ. και είναι ο καλύτερα διατηρημένος κλασικός ναός στα ελληνικά νησιά.
Αφιερωμένο στην Κρήτη Νύμφη Αφαία, προηγήθηκε του Παρθενώνα στην Αθήνα περίπου 60 χρόνια. Σημειωτέον ότι ο Ναός ήταν μέρος ενός προχριστιανικού, ισόπλευρου Ιερού Τριγώνου ναών, συμπεριλαμβανομένου του Αθηναϊκού Παρθενώνα και του Τερματικού του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Το νησί της Αίγινας είναι γνωστό για την καλλιέργεια του φιστικιού. Στην πραγματικότητα, οι φιστικιές έχουν καλλιεργηθεί στην Αίγινα από το 1860. Αργότερα εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της Αττικής και της Ελλάδας. Σε ολόκληρη την Αίγινα, η κυρίαρχη ποικιλία είναι γνωστή με την ονομασία “Αιγίνης”, ή “Κοιλαράτη” που σημαίνει “στρογγυλή”. Πάνω απ ‘όλα αυτή η ποικιλία θεωρείται υψηλής ποιότητας και ποιότητας που στερούνται οι ξένες ποικιλίες. Δεδομένου αυτού, το ιδανικό κλίμα της Αίγινας και η μοναδική σύνθεση του εδάφους δίνουν εξαιρετική γεύση και άρωμα στο φιστίκι της Αίγινας.
Συνολικά, αυτό το διακρίνει από άλλα φιστίκια και κερδίζει την άξια αναγνώριση ως το καλύτερο φιστίκι στον κόσμο. Το αποκλειστικό δικαίωμα αναγνώρισης της φιστικιάς ως “φιστίκι της Αίγινας” εξασφαλίστηκε από την Ε.Ε. κανονισμού 1263/96, προστατεύοντας το τοπικό φιστίκι από εκείνο άλλων περιοχών.
Εξίσου σημαντικό και πολύ ενδιαφέρον σημείο για να επισκεφτείτε είναι το Μοναστήρι του Αγ. Νεκτάριου. Στην πραγματικότητα ο ίδιος ο άγιος είναι θαμμένος εδώ και λέγεται ότι κατέχει θαυματουργές, θεραπευτικές δυνάμεις. Πολύ κοντά στη Μονή του Αγ. Νεκτάριου είναι η Παλαιοχώρα, η οποία είναι μία εγκαταλελειμμένη βυζαντινή πόλη. Κάποτε, ήταν η πρωτεύουσα του νησιού της Αίγινας. Βρίσκονται, επίσης, σε αυτήν την περιοχή τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου.
Τέλος, στο νησί της Αίγινας είναι το σπίτι όπου ο Νίκος Καζαντζάκης, συγγραφέας του Ζορμπά, έζησε για μερικά χρόνια. Αξίζει επίσης να δείτε το αρχοντικό που φιλοξένησε την πρώτη κυβέρνηση της Ελλάδας υπό την ηγεσία του Ιωάννη Καποδίστρια.